Ontdek Vollenhove

Vollenhove, vroeger bekend als de Stad der Paleizen, is doordrenkt van geschiedenis en prachtige architectuur. De voormalige adel liet hier talloze havezaten bouwen, zoals Oldruitenborgh, De Oldenhof, Marxveld en de Kasteelruïne Toutenburg. Met meer dan 40 (!) rijksmonumenten biedt Vollenhove een schat aan historische schatten. Zo is een wandeling door het historische centrum een must voor liefhebbers van historische gebouwen en andere betoverende plekjes.

De haven van Vollenhove

De haven van Vollenhove is voor de meeste toeristen toch wel het startpunt voor hun bezoek aan de stad. De haven heeft namelijk een uniek karakter – het bestaat uit twee delen: de oude binnenhaven en de nieuwe buitenhaven. 

Oude binnenhaven
Vooral de oud historische binnenhaven 6laat een glimp zien van de rijke geschiedenis van Vollenhove. Zo kan je de Grote Kerk zien en het Koffiehuis Venoos Genot, dat zich heeft gevestigd in het eeuwenoude pand van waaruit de Bisschop van Utrecht zijn gezag uitvoerde. Even verderop staat ook het statige landhuis op landgoed Oldruitenborgh, een oude havezate waar de adel in een ver verleden heeft gewoond.

Nieuwe buitenhaven
De nieuwe buitenhaven in Vollenhove wordt voornamelijk gebruikt als passantenhaven waar men boten tot ongeveer 12 meter kan aanleggen. De boten kunnen in de haven worden aangelegd voor één dag of voor een langere periode. De haven is voorzien van uitstekende faciliteiten, waaronder voldoende stroom- en watertappunten, een toiletgebouw, een stortplaats voor een chemisch toilet en de haven heeft zelfs een wasserrette. 

Kortom, of je Vollenhove nu bereikt per boot of op een andere wijze, de haven vormt een uitstekend beginpunt voor een gezellige stadswandeling.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Naast de haven staat Vollenhove ook bekend als één van de steden die aan de rand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt. Vanuit de stad lopen meerdere vaar-, wandel- en fietsroutes in en uit het natuurgebied.

Meer weten over de verschillende routes in dit natuurgebied? Klik dan op onderstaande knop.

MEER INFORMATIE

Veel meer te beleven in Vollenhove…

Stadsmuseum Vollenhove

Het stadsmuseum is een ideale stop om langs te gaan tijdens een wandeling door Vollenhove. In dit museum wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van Stad en Ambt Vollenhove door middel van beeld en geluid, exposities door plaatselijke verenigingen en kleine ingerichte themazalen.

Het museum zelf bestaat uit twee zalen met een totale oppervlakte van 480 vierkante meter, welke goed toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Ruïne Kasteel Toutenberg

Kasteel Toutenburg was een middeleeuws kasteel dat omstreeks 1500 is gebouwd door Georg Schenck van Toutenburg, een legeraanvoerder van Karel V. 

Hedendaags staat er niks anders meer dan twee torenrestenm, waaronder zich nog keldergewelven bevinden.

Desalniettemin is de ruïne nog een toeristische trekpleister die wel eens gebruikt is voor openlucht-toneelvoorstellingen.

Corso Vollenhove

Eén keer per jaar, 24 augustus, staat Vollenhove volledig in het teken van de bloemencorso: hét leukste uitje voor het hele gezin. 

Tijdens dit evenement rijden er de hele dag door enorme praalwagens in en uit het centrum van Vollenhove, versierd met honderdduizenden dahlia’s. De dag begint met een Kindercorso, gevolgd door het grote Middagcorso en in de avond nog een feeëriek verlichte Avondcorso.

Wil je direct een bootje huren?