Ontdek Steenwijk

Steenwijk, een historische stad met een rijke geschiedenis daterend uit de Middeleeuwen, staat tegenwoordig vooral bekend om haar bruisende stadscentrum. De stad heeft diverse winkels, restaurants en culturele voorzieningen.

Het bruisende stadscentrum

Wandel door het stadscentrum van Steenwijk en geniet van het ruime aanbod aan winkels en restaurants. Steenwijk heeft de leukste shopadresjes in de Kop van Overijssel. Van leuke boetiekjes tot aan hippe modezaakjes, Steenwijk heeft het allemaal.

Ook kan je in Steenwijk lekker uit eten en drinken. Uitgebreid lunchen, gezellig dineren of lekker borrelen. Een tip van ons: Brasserie Zus en Zo of De Heren van de Rechter.

Historische bezienswaardigheden

Wist je dat Steenwijk een lange historie kent? De geschiedenis van Steenwijk dateert uit de vroege Middeleeuwen, waarin de stad zich ontwikkelde als belangrijk handelscentrum. Gedurende de eeuwen die volgde kende de stad vele ups en downs. Zo was Steenwijk vaak het toneel van belegeringen en conflicten vanwege de strategische ligging. 

Het rijke verleden van Steenwijk is nog steeds terug te zien in de stadswal en gracht die het centrum omcirkelen, de oude gebouwen, de kerken en vele monumenten. Een aantal bekende bezienswaardigheden in Steenwijk zijn de Sint-Clemenskerk en Villa Rams Woerthe.

Sint-Clemenskerk

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is de Sint-Clemenskerk. De Grote Kerk van Steenwijk is als Middeleeuwse stadskerk eeuwenlang het middelpunt geweest van het sociale leven van Vestingstad Steenwijk. Hier kwam men samen, vond men inspiratie, ontmoette men elkaar; hier werd gesproken, gehandeld en begraven. De kerk was hét icoon voor de inwoners van Steenwijk. De toren van de kerk was een baken voor de vissers op de Zuiderzee. 

Villa Rams Woerthe

Villa Rams Woerthe, een imposante residentie, verrees in 1899 uit de handen van de Nederlandse architectuurstroming ‘Nieuwe Kunst’, die nauw verwant is aan de Jugendstil of art nouveau. Haar opdrachtgever, Jan Hendrik Tromp Meesters, een vooraanstaande houthandelaar, en zijn vrouw schreven een prijsvraag uit voor de bouw, waarbij het architectenbureau A.L. van Gendt als winnaar uit de bus kwam, bekend van onder andere het Concertgebouw in Amsterdam.

Het Stadsmuseum Steenwijk

Wil je nou meer weten over de geschiedenis van Steenwijk? Dan is een bezoek aan het Stadsmuseum Steenwijk zeker een aanrader. Ook is het mogelijk om je te laten meenemen langs de hoogtepunten van Steenwijk door één van hun ervaren stadsgidsen.

Veel meer te beleven in Steenwijk…

Dierenpark Taman Indonesia

Betreed de poorten van Taman Indonesia en laat je betoveren door de exotische pracht van Zuidoost-Azië. Dit unieke dierenpark, gelegen in Kallenkote, neemt je mee op een reis door het verre oosten. Wandel door weelderige groene paden en maak kennis met een fascinerende verscheidenheid aan Aziatische diersoorten, van de Aziatische kleinklauwotter tot aan de Bengaalse tijgerkat.

De Meenthe

Rabo Theater De Meenthe, gelegen in het hart van Steenwijk, is dé plek waar cultuur tot leven komt. Met een gevarieerd aanbod van voorstellingen, concerten en evenementen biedt De Meenthe een podium voor zowel lokale talenten als internationaal gerenommeerde artiesten. Van bruisende musicals tot intieme theaterstukken en van spetterende concerten tot boeiende lezingen, er is voor elk wat wils in De Meenthe

Bowlingcentrum Steenwijk

Het gezelligste bowlingcentrum van Noord-Nederland ligt in Steenwijk. Het bowlingcentrum Steenwijk, op loopafstand van het treinstation van Steenwijk, beloofd een sportief uitje, maar zeker ook veel gezelligheid. Het bowlingcentrum is geschikt voor bedrijfsfeesten, familiefeesten en kinderfeestjes. De locatie heeft tien gecertificeerde bowlingbanen en het is mogelijk 250 man te houden.

Huur een boot in Giethoorn.