Ontdek de Weerribben-Wieden

Ontdek de adembenemende natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een uniek waterrijk gebied in Nederland. Dit prachtige nationaal park, bestaande uit de Weerribben en de Wieden, biedt een onvergetelijke ervaring van rust, ruimte, en… natuur! Of je nu geïnteresseerd bent in fietsen, wandelen of varen, Nationaal Park Weerribben-Wieden is de perfecte bestemming.

Een Nationaal Park: wat is dat precies?

Een Nationaal Park kenmerkt zich door de nadruk op natuurbehoud en -beheer, met een natuurlijke integratie van menselijke activiteiten. Denk daarbij aan gebieden waar recreatie, bosbouw en landbouw samengaan met de bescherming van de natuur.

In Nederland zijn er 21 locaties aangewezen als Nationaal Park. Sinds 1992 geniet de Weerribben de status van Nationaal Park en in 2009 werd dit gebied samengevoegd met De Wieden tot het Nationaal Park Weerribben-Wieden

De geschiedenis van Weeribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden lijkt onaangetast door de tijd, maar dit landschap is diep verankerd in menselijke activiteit sinds de twaalfde eeuw. Menselijke ingrepen zoals dijkbouw en het graven van sloten transformeerden het veenmoeras voor bewoning en landbouw. Turfwinning, waarbij veen gedroogd werd voor brandstof, domineerde eeuwenlang de economie.

Deze praktijk veranderde het landschap aanzienlijk, waarbij stormen grote waterplassen creëerden door het wegslaan van legakkers. Ervaringen leidden tot gereguleerde turfwinning in De Weerribben, waarbij de cultuurhistorische en natuurlijke waarde uiteindelijk werd erkend.

Met de teloorgang van turf als brandstof rond 1920, verschoof de lokale economie naar landbouw, visserij en rietteelt, met natuurbeschermings-organisaties die nu het unieke landschap behouden in samenwerking met de gemeenschap.

Een veelzijdigheid aan flora en fauna

Water speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van flora en fauna. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden vormt een perfect voorbeeld van een gebied waar water in overvloed is en waar de flora en fauna veelzijdig aanwezig is.

Dit laagveenmoeraslandschap, variërend van stille wateroppervlaktes tot doorstroomde trekgaten en zachtjes stromende beekjes, biedt een ideale habitat voor diverse water- en moerasgewassen zoals waterlelies, gele lissen of koekoeksbloem. Het biedt zelfs ruimte voor het bloeien van opvallende orchideeën. Boven en onder het wateroppervlak vindt men een rijke verscheidenheid aan dieren, inclusief verschillende soorten watervogels, insecten, otters en marters.

Voor natuurliefhebbers is dit Nationaal Park een ware ontdekkingstocht. Het verkennen van dit landschap kan uitstekend per fiets, te voet of per boot.

Bootje huren Weerribben

Het huren van een bootje is de perfecte manier om Weerribben-Wieden te verkennen. Een ideaal startpunt om vanuit te varen is Giethoorn. Giethoorn ligt aan de rand van het Nationaal Park en je bent met enkele minuten varen al het prachtige gebied.

Wil jij een bootje huren in Giethoorn? Klik dan op onderstaande knop.

DIRECT EEN BOOTJE HUREN